Meteen naar de inhoud
Home » Zo blijf je als fabrikant of installatiebedrijf in regie over je software

Zo blijf je als fabrikant of installatiebedrijf in regie over je software

Fabrikant van hardware of installatiebedrijf: blog voor jou!

Je kent ons inmiddels van de smart building systems. Wij maken gebouwen slim door er vanuit een paraplu-gedachte een digitale schil overheen te leggen. Een schil die je helpt om, ook vanaf afstand, totale controle over en inzicht in je gebouw te hebben.

Blijf in regie

Het is je misschien opgevallen dat we in onze blogs regelmatig schrijven over merkonafhankelijkheid, het belang van back-up en de noodzaak om zelf in regie te blijven. Dat onderwerp kiezen we niet zomaar, want we zien in onze dagelijkse praktijk nogal eens hoeveel ellende het kan veroorzaken als je, door te kiezen voor bepaalde oplossingen, te afhankelijk wordt van één leverancier.

Blijf onafhankelijk

Wanneer je voor een wat minder betrokken partij kiest die ‘wel even een koppelingetje legt’ dan is het niet de vraag óf er problemen ontstaan, maar wannéér. Maar ook de situatie waarbij je software in eigen huis ontwikkeld kan een gevaarlijke keuze zijn: want wat doe je als de betrokken developer een ander baan vindt, langdurig ziek wordt of met pensioen gaat? We zien nogal eens dat de basis van dergelijke koppelingen, de software of de bijbehorende code niet goed vastgelegd wordt of sterk verouderd is. En dan ontstaan de problemen.

Software ontwikkelen is vak apart

Bovendien is het ontwikkelen van dit soort software een vak apart. Want het gáát niet alleen over het technisch ontwerpen van een nieuwe website. Er moet ook een inlogmogelijkheid aanwezig zijn. De software moet kunnen communiceren met bijvoorbeeld een deur, een slagboom of iets anders. Bovendien moet het veilig zijn, altijd werken en er moet een back-up beschikbaar zijn.

Binnen onze dienstverlening merken we twee typen bedrijven op:

Type 1: De fabrikant van hardware-zaken die met elkaar moeten communiceren.

Een voorbeeld: een fabrikant wil hardware-zaken met elkaar laten communiceren. En dan ook nog op een flexibele manier, bijvoorbeeld rondom het vrijgeven van parkeerplaatsen. Op gedeelde plekken, bijvoorbeeld in een drukke binnenstad waar parkeerruimte schaars is, werken bedrijven soms samen om parkeerplaatsen over en weer vrij te geven. Dat zijn zaken die wij als Immotix in een handomdraai kunnen regelen. Daar hebben we ervaring mee: en als de finesses anders zijn dan duiken we in de materie en leveren we binnen no-time een maatwerkoplossing. Het zijn juist die niet alledaagse zaken waar we als technisch team binnen ons bedrijf veel energie van krijgen. Maar voor een fabrikant van hardware is dit geen alledaagse kost. Dat is waar we op doelen als we schrijven over hardware die naadloos communiceert met software.

Type 2: Het installatiebedrijf dat componenten met elkaar verbinden wil

Het tweede type bedrijf gaat over installatiebedrijven. Zij werken dan bijvoorbeeld met drie verschillende componenten. Deze onderdelen, laten we ze A, B en C noemen, worden geacht met elkaar te communiceren. Ter illustratie: neem een toegangssysteem dat moet kunnen communiceren met een ander toegangssysteem. Wanneer je dan als installatiebedrijf aan de slag gaat met een partij die ‘even wat software voor je ontwikkelt’ dan lijkt dat in eerste instantie goed te werken. Tot er, na een maand of wat, bestaande zaken ‘even’ aangepast moeten worden. Vervelend, want de klant van het installatiebedrijf heeft al betaald, en deze nieuwe aanpassing was niet meegenomen in de offerte… Terwijl jij als installateur wél een rekening van een peperdure ontwikkelaar krijgt. Daarom is het zaak dat je met een goede partner werkt die niet voor elk uur een nieuwe factuur stuurt, maar begrijpt wat het betekent om een goede, professionele partner voor de lange termijn te zijn.

Koffie doen? Of even een demo plannen?