Meteen naar de inhoud
Home » Hoe een ziekenhuis het toegangsbeheer optimaliseerde gedurende de pandemie

Hoe een ziekenhuis het toegangsbeheer optimaliseerde gedurende de pandemie

Een ziekenhuis schakelt ons in omdat de software van hun toegangssysteem is verouderd en niet meer wordt ondersteund. Bovendien draait de software op een stand-alone pc waar maar een iemand bij kan.

Wij zien dat hun hardware van industriële kwaliteit is en nog rustig 30 jaar meegaat. Dit kan prima blijven hangen en zal het ziekenhuis veel kosten en ongemak besparen. Bovendien is het milieuvriendelijker. Gelukkig is onze Immotix software multi-inzetbaar en kan het draaien op verschillende hardware! Zo konden we onze software koppelen aan hun hardware.

Midden in de pandemie hebben wij geruisloos hun systeem vervangen, zonder dat op enig moment de continuïteit van het werk van de medewerkers in gevaar was. Dat is belangrijk want een ziekenhuis draait 24/7 op volle toeren.

Nieuwe situatie

Met de vervanging van de verouderde software kan de facilitaire afdeling van het ziekenhuis gebruik maken van de mogelijkheden die een modern systeem biedt. We hebben zes mogelijkheden hieronder voor je op een rij gezet.

  1. Vanaf de werkplek kunnen beheertaken door meerdere medewerkers tegelijk worden uitgevoerd.
  2. De verouderde software deed er een aantal uur over om een update te sturen naar de toegangsdeuren. Deze klus is nu binnen 2 minuten geklaard.
  3. Het ziekenhuis heeft ongeveer honderdtwintig deuren, acht verschillende parkeerplaatsen en om en nabij drieduizend medewerkers. Er zijn honderdvijftig groepen medewerkers te onderscheiden met allemaal verschillende toegangsrechten. Voorheen was het beheer hiervan een tijdrovende klus.Wij hebben het personeels- en toegangssysteem met elkaar geïntegreerd. Elke wijziging, toevoeging of verwijdering in het personeelssysteem wordt automatisch toegevoegd in het toegangssysteem. Kortom, een wijziging doorvoeren is nu een fluitje van een cent.
  4. Deuren en slagbomen kunnen eenvoudig op afstand worden bediend vanaf de pc.
  5. Verbeterd inzicht door middel van rapportages over bewegingen, toegangsrechten, groepen, storingen en systeem status.
  6. Binnenkort wordt ook een audit rapport beschikbaar gesteld.

Loop jij er ook tegenaan dat de software van jouw gebouwsysteem is verouderd? Neem dan contact met ons op of bekijk onze website. Dan kijken wij graag wat wij voor jou kunnen betekenen.