Meteen naar de inhoud
Home » Historische data inzetten om verregaand inzicht in je gebouw te krijgen

Historische data inzetten om verregaand inzicht in je gebouw te krijgen

Een klant van ons houdt bij welke voertuigen op het bedrijfsterrein staan. De voertuigen worden geïdentificeerd aan de hand van het kenteken. In het systeem hebben wij de kentekens gekoppeld aan de medewerkers en leveranciers. Zo weet de klant precies welke medewerker en bezoeker zijn auto op het terrein heeft geparkeerd en voldoet aan de toegangscriteria.

Het verzamelen van deze informatie bleek in de praktijk heel verstandig. Onze klant in de foodsector ontving namelijk de instructie van hun auditor dat er gedurende een jaar lang inzicht in elk voertuig (zelfs opleggers) moet kunnen worden overhandigd. En ook of de medewerkers en chauffeurs aantoonbaar kennis hebben genomen van de (veiligheids)instructies die gelden op het buitenterrein en de hygiëne eisen voor in het gebouw.

Met ons systeem kon de klant met een druk op de knop zien welke medewerkers hun auto op het bedrijfsterrein parkeren en hoe lang ze er hebben doorgebracht. Ook krijgt de klant uit ons systeem een seintje als de medewerker of bezoeker zijn jaarlijkse certificaat moet vernieuwen middels een korte vragenlijst.

In de praktijk komen dit soort situaties regelmatig voor!

Een bedrijf verzamelt data, wellicht weten ze nog niet wat ze met die data gaan doen. Maar op een dag komen ze in een situatie terecht waar ze die data heel goed kunnen gebruiken. Je kunt met andere woorden liever maar goed zijn voorbereid.

Dataverzameling: wat voor inzichten geeft het en wat levert het op?

  • Met dataverzameling krijg je inzicht in bijvoorbeeld:
  • De intensiteit van het gebruik van de ruimten en het materieel in het gebouw
  • De onderhoudshistorie van gekoppelde apparatuur
  • Het aantal storingen en de aard van iedere storing
  • Hoeveel mensen op welk moment in je gebouw aanwezig zijn
  • En of de mensen voldoen aan de toegangscriteria
  • Het energieverbruik

Vervolgens kun je analyses doen en interessante verbanden gaan leggen, bijvoorbeeld:

  • Het verband tussen het aantal mensen dat aanwezig is en het energieverbruik
  • Het verband tussen het gebruik van het materieel en het benodigde onderhoud
  • Het verband tussen onderhoudsintervallen, storingen en calamiteiten.

Heb je verbanden gelegd dan kun je weer preventief werken, preventief onderhoud plegen, storingen voorkomen en een veilige werkomgeving creëren.

Met zowel historische als realtime data weet je op den duur wanneer er sprake is van slijtage, treed die op na 800 keer of 2.400 keer gebruik? Meten is weten.

Interessante resultaten!

Het resultaat is dat je niet meer op stel en sprong moet handelen, dat processen niet meer plots stil komen te liggen. Dit gaat dan gepaard met een verlaging van de storings,- en bedrijfskosten. Je kunt onderhoud beter inplannen en voorspellen.

We hebben een aantal voorbeelden gegeven van wat dataverzameling je oplevert. Zoals uit ons praktijkvoorbeeld blijkt, kun je zelfs met een druk op de knop noodzakelijke audits heel soepel laten verlopen en problemen voorkomen.

Immotix helpt bedrijven om hun processen slim in te richten. Ons IoT-systeem combineert data uit de verschillende gebouwsystemen, ongeacht van welk merk deze zijn. Wil je meer informatie? Neem contact met ons op of bezoek onze website.