Meteen naar de inhoud
Home » Het automatiseren van gebouwgerelateerde processen

Het automatiseren van gebouwgerelateerde processen

Zoals wij mensen een goed functionerend brein nodig hebben die signalen van zenuwen verwerkt, de beweging van het lichaam regelt en informatie analyseert, precies zo heeft een gebouw een centraal gebouwbeheersysteem nodig die koppelingen maakt met de verschillende gebouwsystemen.

Slimme integraties en koppelingen

Een gebouwsysteem dat gebouwprocessen verbetert door het maken van slimme integraties en koppelingen, waarbij de sensoren die al in de meeste gebouwen aanwezig zijn op een slimme manier met elkaar worden verbonden en met elkaar gaan samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het integreren van slimme verlichting en een brandmeldsysteem en aan de integratie van een camera en een toegangscontrole systeem.

Zo kan je in het centrale systeem instellen dat als iemand door een bepaalde deur gaat, er een foto wordt opgeslagen. Of dat de deuren van de nooduitgang automatisch opengaan als het brandalarm afgaat. Krijg je een inbraakmelding, dan zie je middels de camerabeelden wie in het pand is geweest. Is er een incident dan weet je met een druk op de knop welke BHV’ers waar in het pand aanwezig zijn.

Zijn er wijzigingen? Dan hoef je die slechts op een plek aan te passen en het brein zorgt ervoor dat de andere systemen bijgewerkt worden. Dit bespaart jou enorm veel werk en operationele kosten.

Het kan ook op afstand

Tegenwoordig wordt er veel mensen thuisgewerkt. Met een slim gebouwsysteem weet je 24/7 en vanuit iedere locatie precies wat er in je gebouw gebeurt. Met een slim systeem krijg je realtime informatie over wie er in je gebouw is en wat er op het moment gebeurt.

Slim toegangsbeheer

Het beheren van een toegangscontrolesysteem kost vaak veel tijd. Door het leggen van slimme koppelingen kan dit proces vaak efficiënter worden ingericht. Bij een van onze klanten, een groot ziekenhuis, hebben wij het toegangscontrolesysteem gekoppeld met het HR systeem. Gaat een medewerker per een bepaalde datum uit dienst? Dan wordt het automatisch doorgegeven aan het toegangscontrolesysteem en kan hij/zij op die datum niet meer als medewerker het gebouw betreden. (We vertellen je binnenkort meer over deze businesscase)

Het opbouwen van historische data

Een slim gebouwbeheersysteem stelt je in de gelegenheid historische data op te bouwen. Dat is handig als je je pas in een later stadium realiseert dat je informatie uit het verleden nodig hebt, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van beleid of bij het bepalen van een nieuwe strategie.

Bovendien kun je altijd terugzien wie, wanneer, iets heeft aangepast in de systemen of wanneer onderhoud is gepleegd. Dat geeft je technisch inzicht in hoe het op procesmatig gebied verloopt, waarmee je (mogelijke) storingen en uitval kunt voorkomen. In onze volgende blog vertellen we hier meer over.

Immotix helpt gebouweigenaren en gebouwbeheerders bij het automatiseren van gebouwgerelateerde processen. Wij zijn benieuwd naar jouw business case. Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op via 020-4630290 of via info@immotix.com Houd ook onze blog in de gaten. De komende maanden geven we gave voorbeelden uit de praktijk.