Meteen naar de inhoud
Home » Binnenklimaat – hoe gezond is het op kantoor?

Binnenklimaat – hoe gezond is het op kantoor?

  • door

Sinds 2 jaar monitort, visualiseert en rapporteert Immotix het binnenklimaat op de werkvloer bij enkele van onze klanten. Dit gebeurt door het koppelen van diverse sensoren die in de kantoorgebouwen hangen met ons platform. Afgelopen week hebben hebben wij zelf ook een sensor bij op ons kantoor en wat bleek? De CO2 levels zijn best hoog!! Zie hieronder het dashboard en daarna de grafiek van de eerste metingen:

Afb 1: Immotix Klimaatdashboard van kantoor binnenklimaat met een aantal real-time metingen, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 van meerdere kantoren/locaties.

Afb 2. Als we één meting selecteren in het klimaat dashboard zien we de grafiek over een geselecteerde periode. Na het aansluiten van de CO2 meter afgelopen week liep de meting snel op naar een waarde boven de 1.100 ppm CO2.

Slimme sensor

Voor deze metingen maken we gebruik van een geavanceerde sensor van Steinel, de True Presence Multisensor (link), verkregen via Van Spijk (link), de importeur van Steinel producten in de Benelux. Deze slimme sensor is via KNX verbonden aan ons Smart Building platform en fungeert als de ogen, neus en oren van uw modern en intelligent gebouw en meet deze aspecten:

  • CO2
  • Aanwezigheid van personen (9 tot 15 meter)
  • Beweging van personen (tot 15 meter)
  • Lichtnivo, lichtintensiviteit
  • Kamertemperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Luchtdruk
  • Volatile Organic Compounds (VOCs)

Volgende stap

Met deze gegevens kunnen we aan de slag. Een volgende stap kan zijn dat we een alert gaan zetten op een bepaalde overschrijding van een waarde. Bijvoorbeeld als het CO2 nivo 1.200 ppm of meer is, willen we dat er een geluidssignaal wordt geactiveerdof dat we de lichten laten knipperen en/of dat er een notificatie en een email naar een specifieke (gebouw) gebruikersgroep wordt gestuurd. Dat kunnen we instellen in de Immotix Building Rules engine. Het geluidssignaal komt uit een inbraakpaneel dat bij ons op kantoor hangt als test evenals verlichting die we hebben aangesloten op het KNX netwerk.

Voor klanten monitoren en rapporteren we deze binnenklimaat metingen ook continu. Gelukkig hebben we dergelijke hoge waardes nog niet eerder gemeten.