Vandaag 21/02 2019 prominent in het nieuws:

Honderden slimme gebouwen te kraken: ‘Installateurs moeten bijleren’

bron 1 (nos.nl) / bron 2 (nu.nl)

Wij hebben bij Immotix direct de proef op de som genomen en onze aanpak van de KNX systemen die Immotix toepast nog eens nauwkeurig onder de loep genomen. Hieronder onze voornaamste conclusies.

Het voornaamste is dat we prima door de tests komen die op de websites worden genoemd van www.computertest.nl . Check!! We hadden niet anders verwacht, want de klanten waar we KNX projecten van beheren hangen (uiteraard) niet rechtstreeks aan het internet. En dat is tevens onze belangrijkste aanbeveling om oa KNX toe te passen voor slimme gebouwtechniek: gebruik een apart end-to-end ip gebouwnetwerk.

Even wat uitleg. KNX is een ‘slimme toepassing’ om uiteenlopende elektrische systemen zoals verlichting en zonneschermen in gebouwen in te regelen. Feitelijk is de fysieke koppeling losgekoppeld en vervangen door logica die je in software kunt instellen. Dit wordt steeds meer toegepast en is heel waardevol in kantooromgevingen, scholen, bioscopen, zorg- en ziekenhuizen, villa’s, etc.

Immotix past KNX toe bij bijvoorbeeld multi tenant kantoorgebouwen voor aansturing en uitlezen van verlichting, zonwering en de energiemeters. Huurders worden op hun wenken bediend door de muurschakelaars ‘persoonlijk’ in te regelen en evt. ook op een appje deze schakelaars te bedienen. In spreekkamers kunnen verschillende ‘scenes’ worden gekozen voor bijvoorbeeld vergaderen of presenteren en er worden veegfuncties gemaakt om een hele kantoortuin in één keer aan- of uit te schakelen. In Immotix kunnen we dit overigens ook combineren met het in- en uitschakelen van het inbraak (alarm) systeem. Ook erg handig en gewaardeerd door huurders.

Terugkomend op onze aanbeveling. We adviseren klanten hoe slimme gebouwen werken, hoe het veilig wordt ingericht zodat hackers geen kans hebben om op afstand bij de gebouwsystemen binnen te dringen. En dat is geen rocket science. We hebben de juiste techniek en ICT partners geselecteerd om een veilige verbinding te maken tussen de gebouwsystemen binnen het gebouw en ook met de centrale beheeromgeving die op een server draait in de cloud. Het is een gesloten systeem. Onze vuistregel is dat je het niet verbindt met het internet.

Laat u niet te snel afschrikken; de toekomst houden we niet tegen: Immotix adviseert en helpt mee om van elke gebouw een slim gebouw te maken. Meer info? Neem gerust contact met ons op.